ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Το 49% των Ελλήνων... αυνανίζεται καθημερινά


Το 49% των Ελλήνων παραδέχεται ότι επιδίδεται καθημερινά σε… αυνανισμό, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και του φόβου να φέρουν στη ζωή παιδιά! Αυτό αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, νέα έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 παντρεμένους ηλικίας 30-45 ετών. Ταυτόχρονα, ωστόσο, καταγράφεται και αύξηση της τάσης για απιστία (63%) ενώ όπως επισημαίνεται στην έρευνα τους τελευταίους έξι μήνες η απιστία φτάνει στο 48% (35% περιστατικά και 13% μόνιμη σχέση).
Ένα ακόμη στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει πολλές συζητήσεις είναι και η αύξηση της αναστολής της εκσπερμάτισης (από 4% έφθασε 13%), που μπορεί να ερμηνευθεί και ως φόβος για εγκυμοσύνη.
Πιο συγκεκριμένα όπως σημειώνεται στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.100 παντρεμένων αντρών ηλικίας 30-45 ετών η συλλογική ερωτική φαντασίωση των Ελλήνων έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα από την κοινωνική και οικονομική κρίση (Κραχ και στο σεξ 2008, 2009), που περνά η χώρα μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκολιών που στο παρελθόν ήταν σπάνιες, αλλά και πρακτικών που συνηθίζονται στα χρόνια της εφηβείας και της ανωριμότητας.
Η μείωση της ερωτικής επιθυμίας και της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών στην οικονομική κρίση, μπορούν να ερμηνευτούν από το άγχος και την ανασφάλεια. Η απώλεια του χρήματος, «της βενζίνης» δηλαδή της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής, μοιάζει να έχει ως επακόλουθο και την απώλεια του ερωτικού ενδιαφέροντος. Και όλα αυτά βέβαια γίνονται κάτω από το φάσμα της σκέψης για το ποιος θα ήθελε να επωμιστεί το βάρος της γέννησης ενός παιδιού. Κάτι που είναι γνωστό αφού έχει διαπιστωθεί πως σε όλες τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες, η πτώση του δείκτη γεννήσεων έχει ως βασική ερμηνεία την οικονομική δυσχέρεια. Η αναστολή αυτή συνοδεύεται από την υιοθέτηση του αυνανισμού ως κύριας διεξόδου οργασμικής ολοκλήρωσης. Επιπλέον σε αυτή ην περίοδο με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα υπάρχει η εμφάνιση της απιστίας. Κάτι που έχει διαπιστωθεί πρόσφατα σε σχετική έρευνα που έγινε στη Νέα Υόρκη όπου οι χρηματιστές την περίοδο της κρίσης περιόρισαν τις σεξουαλικές επαφές με τους μόνιμους συντρόφους τους, ενώ παράλληλα αύξησαν τις παράνομες δραστηριότητες με άλλους συντρόφους ακόμα και με πληρωμένο έρωτα. Η τάση για απιστία (63%) σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως τονίζει ο κ. Κ. Κωνσταντινίδης, έχει σαν ερμηνεία την αντίδραση του ατόμου σε μια θεσμοθετημένη μεν αλλά καταρρέουσα αξία, τον γάμο, μέσα στον οποίο όμως πλέον βιώνεται το πρόβλημα πιο συνειδητά και ρεαλιστικά. Έτσι καταλήγουμε τους τελευταίους 6 μήνες η απιστία να φτάνει στο 48% αφού η πίστη σε αυτήν την παραδοσιακή αξία μοιάζει να γίνεται βραχνάς και εφιάλτης γιατί συμπυκνώνει με τον πιο δυνατό τρόπο τον ευρύτερο κοινωνικό εφιάλτη της οικονομικής δυσπραγίας. Όσο περίεργο και να φαίνεται το συμπέρασμα αυτό, ότι δηλαδή μια γενική εικόνα κοινωνικής κρίσης μπορεί να επηρεάσει την ερωτική ζωή καταλυτικά, τόσο η ιδιοφυής Προύστεια ρήση ότι "στον έρωτα αντικατοπτρίζεται η κοινωνία" μάς το επιβεβαιώνει…

ΦΩΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ



ΠΗΓΗ: http://www.adesmeytos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου